Visa alla artiklar

Hornbore by

Det första man slås av när man träder in bakom portarna till Hornbore by är de alldeles uppriktiga leendena. Här leker både gammal och ung tillsammans. Här tas nykomlingar emot med öppna armar. Här finns en otvungenhet och samtidigt en enkelhet. Visst, även ifall nästan alla springer omkring i vikingatidskläder så bryter en och annan smartphone illusionen. Även ett par reebook och någon addidas skvallrar om att detta inte rör sig om medeltiden. Men det händer något med dej och din sinnesnärvaro när du äntrar området. Det är som en grogrund av goda vibrationer som hjälplöst kastar sig över de nykomna besökarna. Det är därför mitt fotobesök på Honrbore by var något som jag aldrig skall glömma. Hit skall jag komma igen.

Jag och min familj blev varmt mottagna vid porten av Jenny Arthur som sedan tog oss till sjösidan där själva byn låg. Här var allsköns aktiviteter igång. Någon tovade ull, någon gjorde rep och det lagades mat på vikingars vis. Vid bryggan låg en tidstypisk båt som pricken över i. Vi hade kommit för att ta del av Honrbore by's familjedagar. Man kan säga att denna helg är ett startskott för förberedelserna inför Hornbore ting som äger rum i Augusti varje år. Familjehelgen är en möjlighet för familjerna att under lugna förhållanden mysa och ha det trevligt tillsammans innan det börjar jobbas på riktigt med förberedelserna.

Jenny visade oss runt till de olika småhusen som låg i den slänt som utgör Honrbore by. Hon berättade om hur husen var byggda och vad de hade för funktion. När denna korta undervisning var till ända släppte hon oss vind för våg bland byns invånare. Trots att jag kände väldigt få ansikten kändes det som om man var en del av gemenskapen från första början och jag kom snart i lag med flera intressanta personer som med värme berättade om deras by.

Efter ett par timmars fotograferande och pratande var det dags att bege sig hem igen. Jag hade lite saker inplanerat, men det tog emot. Precis när jag trodde att vi kunde åka därifrån upptäckte vi pilbågsskyttet och jag fick stålsätta mej för att inte strunta i allt ihop och slukas upp av byn. Dessa vikinga nerdar, vilket fantastiskt gäng! Att få vistas i en vikingaby är speciellt och vår historia är intressant. Barnen älskar det och lär sig samtidigt om hur det var förr. Man får prova göra egna rep, laga mat och skjuta pilbåge. Här är en smartphone inte intressant för här är verkligheten mycket intressantare än vad som kan rymmas i en liten skärm i din hand.

Klicka på bilden nedan för att nå albumet med bilder från mitt besök...

//Fotografen

  • Nu kan du köpa mina bilder online

    Många av mina kunder tycker att det är skönt att kunna hänvisa till mej när deras reklambyråer eller tidningar vill ha bilder som jag redan levererat. För att kunna finansiera att spara kundernas bilder i mitt arkiv går dom att ladda ned här via…

    WOC2016 - Film för Tanums Kommun

    Fick uppdraget att spela in en kort film för tanums kommun som skulle täcka dagen i korthet. Det är något speciellt med orienterare. Det märks att dom har mer frid i sinnet än gemene man. Skogen är bra för själen, så är det bara.

Utvalda artiklar

Sunneberget

Nästa gång får vi planera lite bättre och ha med var sitt stativ. Länge sedan jag var ute och fotade naturen. När man har börjat att ta bilder i jobbet så blir det alldeles för sällan att man åker ut spontant på en söndags kväll. Tur att… Läs mer

"Borde inte du kunna jobba heltid med foto?"

"Borde inte du kunna jobba heltid som fotograf?" Frågan har ställts mej många gånger. Och ja, kanske hade jag kunnat jobba heltid som fotograf. Men det är ett slitsamt arbete att på heltid försörja sig bara på att ta bilder. Speciellt nu med… Läs mer

Från Sunneberget

Jag och Kristofer var ju som sagt uppe på Sunneberget i Havstenssund här i Söndags. Oftast så går man själv och då blir det bara bilder på hav och land, men när man är två så kan man ta lite behind the scenes. Fotograferandet är roligare om… Läs mer

Magisk sjörök över Vättern och Forsvik

Jag och svågern fick för oss att filma när den magiska dimman välde över land och sjö. Resultatet blev en liten filmsnutt och lite bilder. För att göra filmen använde jag mej av handhållen (och skakig) Canon 5D III och en DJI Inspire 1… Läs mer

När Götheborg kom till Grebbestad

När Ostindienfararen Götheborg kom till Grebbestad passade vi på att flyga runt henne. Det är ett vackert skepp. Efter att ha landat fick jag kontakt med Nicolas som var media ansvarig ombord på just denna resan. dom var lite intresserade av vad jag… Läs mer

Värdet av en "Wingman" vid bröllop.

Att fotografera bröllop är en konst. Man måste vara alert under lång tid och försöka förutse vad som händer i kyrkan. Även de där porträttbilderna man tar innan eller efter kyrkan blir sällan under de förutsättningar man tänkte sig från… Läs mer