Visa alla artiklar

"Borde inte du kunna jobba heltid med foto?"

"Borde inte du kunna jobba heltid som fotograf?" Frågan har ställts mej många gånger. Och ja, kanske hade jag kunnat jobba heltid som fotograf. Men det är ett slitsamt arbete att på heltid försörja sig bara på att ta bilder. Speciellt nu med smartphones.

Bilden: Fotokursen på grebys

Låt mej förklara....

Allt fler tar bilder med sina telefoner och slänger på ett filter på detta. Det har skapat en lite skev bild på vad ett bra foto är. Det har sänkt ribban för vad ett bra foto är skulle jag vilja säga. Senaste sommarbröllopet jag fotograferade så stötte jag på Iphonefotografen i full fart. "Idag är ju mobiltelefonerna så bra att man inte behöver något annat" sa hon. Visst, nöjer man sig med en Iphonebild så är det bara att gratulera. Det blir ju oerhört billigt. Men förmodligen om 40 år när man tittar på bilderna så ångrar man nog att man inte valde en riktig fotograf.

Nå, jag vet att kameran inte gör fotografen och jag vet att många duktiga fotografer kan göra underverk med en Iphone, men det är lite extremt. Bäst bilder får du med en fotograf som har verktyg för uppgiften. Men som sagt, Ribban är sänkt, av smartphones.

Arbetskamrater, det bästa som finns ....

Jag jobbar idag tillsammans med fem andra personer på Reklamfirman MGNS i Tanumshede. Jag skulle aldrig vilja sluta där för att helt ensam jobba som fotograf. Foto är roligt, men att hålla på med detta heltid är inget jag skulle vilja satsa på. Jag vill hålla glädjen kvar i fotograferandet. Jag vill jobba med mina kollegor. Jag vill bygga hemsidor, skruva på radiostationen i strömstad, hjälpa kunder uppdatera sina hemsidor, sälja våra tjänster, klippa dom där filmerna med mera. Det är bättre att inte ta så många fotojobb och lämna mera till de kollegor som jobbar heltid med det. Man skall inte gapa efter mycket.

Det är skitkul att fotografera och därför vill jag inte förstöra det med att jobba med det på heltid. Att jag ändå har det som en del av vad jag gör på MGNS gör att jag hela tiden utvecklas.

Så nu vet du varför jag inte jobbar heltid med foto!

  • Dahlbergs med släkt & vänner i Turkiet

    Jag ville bjuda på lite sena bilder från turkiet från slutet av 2013. Det var Min svärfar, Majdas syster och hennes familj förutom jag ,Majda och Linnea. Tycker att bilderna blev rätt stämingsfulla trots att jag lämnade stora kanonen hemma. Jag…

    Produktfoto....

    Inte sexigt. Inga balla solnedgångar, inga glada människor.... Men roligt och krävande. Foto: Robert Friläggning/Bildbehandling: Morten.

Utvalda artiklar

Sunneberget

Nästa gång får vi planera lite bättre och ha med var sitt stativ. Länge sedan jag var ute och fotade naturen. När man har börjat att ta bilder i jobbet så blir det alldeles för sällan att man åker ut spontant på en söndags kväll. Tur att… Läs mer

"Borde inte du kunna jobba heltid med foto?"

"Borde inte du kunna jobba heltid som fotograf?" Frågan har ställts mej många gånger. Och ja, kanske hade jag kunnat jobba heltid som fotograf. Men det är ett slitsamt arbete att på heltid försörja sig bara på att ta bilder. Speciellt nu med… Läs mer

Från Sunneberget

Jag och Kristofer var ju som sagt uppe på Sunneberget i Havstenssund här i Söndags. Oftast så går man själv och då blir det bara bilder på hav och land, men när man är två så kan man ta lite behind the scenes. Fotograferandet är roligare om… Läs mer

Magisk sjörök över Vättern och Forsvik

Jag och svågern fick för oss att filma när den magiska dimman välde över land och sjö. Resultatet blev en liten filmsnutt och lite bilder. För att göra filmen använde jag mej av handhållen (och skakig) Canon 5D III och en DJI Inspire 1… Läs mer

När Götheborg kom till Grebbestad

När Ostindienfararen Götheborg kom till Grebbestad passade vi på att flyga runt henne. Det är ett vackert skepp. Efter att ha landat fick jag kontakt med Nicolas som var media ansvarig ombord på just denna resan. dom var lite intresserade av vad jag… Läs mer

Värdet av en "Wingman" vid bröllop.

Att fotografera bröllop är en konst. Man måste vara alert under lång tid och försöka förutse vad som händer i kyrkan. Även de där porträttbilderna man tar innan eller efter kyrkan blir sällan under de förutsättningar man tänkte sig från… Läs mer